Što i kako u Lici?

Već tradicionalno svake godine ljeti završimo u Lici, na produženi vikend ili u prolazu. Zašto i ne bi? Lika je lik. U Lici se nalaze čak tri nacionalna parka, jedinstvene špilje, divna izletišta, kao i mnoštvo rekreacijskih ruta i avanturističkih sadržaja.

Što sve možete vidjeti u okolici Plitvičkih jezera već sam pokrila u nekoliko drugih blogova. Nacionalni Park Plitvička jezera najstariji i najveći nacionalni park Hrvatske kao i jedan od najljepših parkova Europe. Kako bi se lakše orijentirali po nacionalnom parku, prije polaska, pročitajte naš blog OVDJE.

O Rastokama, gdje posjetitelji preko drvenih mostića i kanala mogu doživjeti brzace i slapove Slunjčice, možete pročitati OVDJE.

A o tome što nude Baračeve špilje, Ranch Dolina Jelena, konjički Ranch Terra i Željava airbase pisala sam OVDJE.

Ove godine bili smo smješteni u Gackoj dolini. Jedna od mojih najboljih prijateljica odrasla je u Ličkom Osiku pa smo imali lokalnog vodiča kroz ovo područje.

Gdje otići s djecom za vikend u Gackoj dolini?

RIJEKA GACKA

Rijeka Gacka najčišća je rijeka u Europi, a uz nju možete šetati cvjetnim livadama, voziti bicikl nepreglednim pašnjacima i gustim šumama ili veslati kajakom među vodenim pticama. Na nekoliko lokacija uz rijeku imate predviđena mjesta za piknik na kojima možete zastati, okrijepiti se i na trenutak ili dva uživati u prekrasnoj prirodi.

Mi smo dolinu prošli automobilom i napravili pauzu na ovoj Google Maps (GM) lokaciji -> GM

Vidjeli smo mnoštvo kajaka i odlučili da definitivno iznajmljujemo jedan, po mogućnosti onaj prozirni, sljedeće godine. Prozirne kajake sam pronašla kod Velebit Aktivnosti, međutim ne mogu garantirati da su dobri dok ne probamo. 🙂

MAJEROVO VRILO

U Gackoj dolini nalaze se tri najveća izvora, odnosno vrila – Majerovo, Tonković i Klanac vrilo. Ako imate vremena stavite na popis sva tri, za obilazak svakog dovoljna su vam sat, dva.

Mi smo otišli do najpoznatijeg Majerovog vrila. Ovdje možete prošetati uz stare mlinice, doživjeti proces proizvodnje i kupiti svježe samljeveno domaće brašno.
Google Maps (GM) lokacija: https://goo.gl/maps/EjC9CAHfaWrL4Bym8

Osim rustikalnog doživljaja i bogate prirode ovdje se može i dobro pojesti. Koji god restoran ili OPG u okolici odaberete za okrijepu, rezervirajte unaprijed. Mi smo se odlučili za Pizzeriju Ruspante koja ima našu preporuku.

ZRAČNO PRISTANIŠTE OTOČAC

Na putu prema Majerovom vrilu, uz cestu, nalazi se Zračno pristanište Otočac. Aerodrom, atraktivan zbog tri aviona koja se nalaze na ulazu, potpuno je zarastao i čini se zapušten. Postoje informativne table i čini se kao da je netko htio od istog napraviti turističku atrakciju, logično. Međutim, na ogradi je oznaka „Zabranjen pristup. Odgovorni ste za nastalu štetu”, a opet postoji rupa na ogradi. Ušli smo kroz rupu samo kako bi izbliza ulovili fotku s avionima, odgovorno. Ako netko poželi isto, s obzirom da se čine u jako lošem stanju, avione nemojte dirati.

GM lokacija: https://goo.gl/maps/owKbWCk4qT4jnSzk7

KANJON LIKE

U Ćojluku, Perušićkom (ne onom kod Udbine) nalazi se savršena lokacija za piknik s pogledom na rijeku i kanjon Like koji oduzima dah. Ako niste ponijeli svoju dekicu za piknik ili hammok, ne brinite, tamo ćete pronaći atraktivne ležaljke, kao i uređeno mjesto za roštilj.

Također, od ove godine, Pećinski park Grabovača obogatio je ovo mjesto za novi turistički sadržaj – Paintball. Cijena za 6 mečeva iznosi 150,00kn/po osobi. Više o samom Parku saznajte na kraju bloga.

Čini mi se da je ovo mjesto najbolje čuvana lička tajna jer sam se satrala da vam nađem bilo kakvu GM lokaciju. Na kraju puta, dijelom se vozi zemljanom stazom. Pratite upute za selo Kaluđerovac i pitajte lokalce za Ćojluk ako se izgubite.
Hvala TZO Perušić na GM lokaciji: https://goo.gl/maps/qTFDX6YpW3yGa4zP8

Inače, u selu Kaluđerovac možete rezervirati splav “Lika Adventure” i ploviti kanjonom rijeke Like, od Kaluđerovca do jezera Kruščica. Ulovila nas je kiša pa smo ovu avanturu morali preskočiti. Inače, akumulacijsko jezero Kruščica dobilo je ime po selu koje je potopljeno da bi se voda iskoristila za dobivanje električne energije u Hidroelektrani Senj. Za ljetnih mjeseci u vrijeme niskog vodostaja ponekad se mogu vidjeti ostaci nekadašnjeg života.

MEMORIJALNI CENTAR NIKOLA TESLA 

U selu Smiljan nalazi se Memorijalni centar Nikola Tesla. U centru se nalazi Teslina rodna kuća, Parohijska crkva, Teslina ispitna stanica, Multimedijski centar, igralište za djecu i spomenik Nikoli Tesli. Cijena ulaznice za odrasle osobe je 50kn, djecu stariju od 7 godina 20 kn, a obiteljska ulaznica (s najviše 2 odrasle osobe) iznosi 80kn.

U prizemlju Tesline rodne kuće pronaći ćete povijesni pregled Teslinog života, dok je na prvom katu interaktivni dio s njegovim izumima. Definitivno najbolji dio centra je prvi kat Tesline rodne kuće. Uživali su i odrasli i djeca. Nadamo se da će takvog sadržaja biti još više s novim ulaganjima u centar.

Također, provjerite vrijeme Prezentacije u ispitnoj stanici i doživite bežični prijenos energije. Nakon svake Prezentacije u Multimedijalnoj dvorani puštaju i dokumentarac o Teslinom životu.

GRAD GOSPIĆ

Nama su, nažalost, Muzej Like i Katedrala bili zatvoreni. Provjerite radno vrijeme prije polaska.

Srećom razglednica Grada – Murkovića mlin na Novčici, uvijek je otvoren, a ako imate sreće i divlje patke nagraditi će vas svojom prisutnošću.

U okolici Gospića nalaze se i dvije park šume, Jasikovac i Vujnovića brdo. GM lokacija za Jasikovac nije točna pa smo samo zaokružili šumu i odustali. Srećom, to nam je dalo više vremena na našoj sljedećoj lokaciji. 

RANCH VEL’KI MLIN

I ovdje će vas GM voditi na nepostojeću cestu. Vozit ćete se zemljanom cestom pa asfaltiranom pa opet zemljanom i nećete biti sigurni idete li u pravom smjeru. Postoje putokazi na cesti pa pratite dijelom GM, dijelom znakove, a najviše vaš unutarnji kompas: https://goo.gl/maps/TXRGdtBgoUmzMEKV7

Ranč Vel’ki Mlin broji oko 20 konja, a obitelj Grgurić na raspolaganju svima koji žele jahati u rekreativne svrhe. Obavezno nazovite prije dolaska.

KUTEREVO UTOČIŠTE ZA MEDVJEDE

Utočište je za medvjediće koji su nesretnim slučajem ili uslijed krivolova odvojeni od majke u dobi kad su premaleni za samostalan život. Utočište održavaju i vode volonteri, a moguće ga je posjetiti tijekom proljeća, ljeta i jeseni. Ulaz je besplatan, ali vodite računa da se Utočište većim dijelom financira dobrovoljnim prilozima posjetitelja pa, ako ste već uživali u posjeti, ostavite koju kunu.

Više informacija o Utočištu saznajte na njihovom webu.

Kako imam popis lokacija koje još nismo posjetili, u Liku se zasigurno vraćamo opet sljedeće ljeto. Ako će vam pomoći u planiranju ostavljam vam niže naše, još neistražene, lokacije:

Pećinski park Grabovača

Jedini pećinski park u Hrvatskoj sastoji se od čak šest špilja i jedne jame te nudi i edukativne programe.

Vožnja Splavom i jezero Kruščica – opisani gore u blogu.

Kosinjski most – kameni, sedamdeset metara dugi most.

NP Sjeverni Velebit – uređene planinarske staze i velebitski botanički vrt sa 500 biljnih vrsta.

NP Paklenica

Jedan od najstarijih proglašenih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Poznata kao europsko penjačko središte koje raspolaže s gotovo 400 penjačkih smjerova različitih težina i dužina, a takve pothvate najbolje se upustiti od ranog proljeća do kasne jeseni.

Javite nam ako mislite da nešto nedostaje mom popisu. Pozovite nas kod sebe!
Označite nas u vašim pričama ako vam je ovaj blog pomogao u organizaciji.
Hvala svima koji su pročitali blog.

Reels video pogledajte na našem Instagramu.
Zapratite nas -> Follow.

 

2 thoughts on “Što i kako u Lici?

 1. Pozdrav!
  I mi smo obitelj koja ima aktivni odmor. Ove godine smo nakon Visa, odlučili nekoliko dana provesti sjevernije. Privukla me Zavratnica pa smo smještaj našli u Jablancu.Od tamo smo još prošli Premuzicevu stazu, posjetili Senj, špilju Grabovacu,i ono što bih dodala na vas popis na blogu je Kudin most na Krupi(nešto prekrasno), kanjon i vidikovac Zrmanje, i Berberov buk(prekrasno kupalište na Zrmanji sa svakavim popratnim sadržajima). Na kraju smo još iz Jablanca vodili klince u Istralendiju 3h vožnje do tamo🤦‍♀️🤦‍♀️i od tamo doma za Zagreb ( e to nam baš i nije trebalo).
  Želim Vam još puno veselih izleta i putovanja! Lijepi pozdrav!

  Like

  1. Bome, imali ste itekakav put. Zrmanja je prekrasna, već smo pisali o njoj al trebala bi dodati još teksta jer stanemo svaki put na neku novu lokaciju.
   Pišem na popis sve što nismo vidjeli. Hvala 💙

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s