Gdje za Advent?

piše: Maja

Da imam saonice Djeda Božičnjaka i mogu u jednoj noći obići sve gradove, koji štuju Advent, to bi bili ovi gradovi.

ZAGREB

Svake godine nadmaši samog sebe. Negdje sam čula da grad ima preko 200 adventskih kućica. Prođite od Fuliranja i Ledenog parka, do Caffe de Matoš i Adventa u Klovićevima. Nemojte zaobić ni Europski trg, Trg bana Jelačića i Zrinjevac. Ako imate vremena svratite i do Adventa u Tunelu, Strossu i kod Hrvatskog narodnog kazališta. Advent u Zagrebu na većini lokacija traje do 7. siječnja 2019. Tamo živi božićni duh.

Naš prošlogodišnji Advent u Zagrebu pronađite -> TU.

LJUBLJANA

Tako blizu i tako šarmantna. Ljubljana ima sve što jedan Advent treba imati: kućice sa kuhanim vinom i pečenim kobasicama u centru grada.
Blog iz Ljubljane možete pronaći -> OVDJE.
Nekada smo radili i videa (možda krenemo ponovo). Video iz Ljubljane pronađite na našem -> YouTube kanalu. Preplati se 😉

BUDIMPEŠTA

Budimpešta je uvijek dobra ideja. Bili smo nekoliko puta u Budimpešti, prvenstveno zato što smo letili negdje sa njenog aerodroma. Letovi iz Budimpešte su nerijetko među najpovoljnijima.
Planirali smo odmore tako da bi npr. spojili 3 dana Budimpešte sa 4 dana u Izraelu. Ovisi o letovima i slobodnim danima koje smo imali.

Ako se nađeš u Budimpešti, naša preporuka za smještaj je Aparthotel Fraser Residence. Cijeli blog pročitajte -> OVDJE.
P.s. ovo nije plaćena reklama, stvarno nam je bio odličan hotel!

PRAG

Glavni grad Češke je uvijek prepun turista, pa ni u vrijeme blagdana nije iznimka. Imaj na umu biti će velika gužva! Karlov most bez ljudi ne možeš uloviti niti u ranim jutarnjim satima. Ali grad ima neku posebnu čar i moraš ga otić vidjeti bar jednom u životu, sa Adventom ili bez njega.
Neke od atrakcija navela sam u starom ->blogu o Pragu.

STRASBOURG

Ovaj se šarmantni gradić nalazi u Francuskoj. Iz Splita smo letili za Stuttgart, taj let sa Eurowingsom sam jednom pronašla za 9€, povratna karta. Splićani, bacite oko na tu liniju, ako već niste. Iz Stuttgarta se također leti za male novce i dobre destinacije, pa možete napraviti neku kombinaciju letova. Stuttgart i Cipar, recimo?
Ovog puta, mi smo uzeli vlak do Strasbourga. Njegov božićni sajam smješten je u povijesnoj jezgri grada.
Pripremite se na pregled torbi prije ulaza u širi centar. Zbog mjera opreza postavljene su “barikade”, pred ulazom u adventski dio, na kojima redari pregledavaju posjetitelje Adventa. Nije toliko strogo koliko zvuči, ali čisto da znate.

To je bilo nekoliko Europskih prijestolnica Adventa, koje smo uspjeli testirati. Međutim, u vrijeme blagdana može se pobjeći i na neko toplije mjesto. Možda za Novu Godinu? Javi mi ako te zanima di se sve može otić.

Leave a comment