Upoznajte Konjic i atrakcije koje ga okružuju

Ako do sada niste čuli za Konjic vrijeme je da se upoznate s ovim gradom na Neretvi. Konjic je smješten u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, u kotlini, na rijeci Neretvi i idealno je mjesto za posjetiti u ljeto, jesen i proljeće.

Gdje otići s djecom na vikend iz Splita?

Iz Splita, autom u Konjic možete doći iz smjera Mostara ili preko Blidinja. Moj savjet je da jednim smjerom dođete, a drugim se vratite i putem posjetite još neke dragulje Bosne i Hercegovine koje nabrajam na kraju ovog bloga. Inače, iz Konjica do Sarajeva vas dijeli samo 1,30 sati vožnje pa možete svratiti i na kafu na Baščaršiji.

Centar Konjica je mali i može se prošetati u jednom danu, međutim priroda i atrakcije koje okružuju Konjic daju mu dodatnu vrijednost. U ovom blogu donosim listu atrakcija koje trebate posjetiti.

Most Stara Ćuprija

Slika s razglednica i simbol Konjica je Stara kamena ćuprija. Most, sa šest lukova različitih dimenzija, spaja staru jezgru Konjica sa novim dijelom grada. Poseban je doživljaj popit kafu kod Stare Ćuprije i to možete napraviti s obe strane mosta.

S desne strane mosta nećete pogriješti ako sjednete u Ljetnu baštu ili restoran Vidikovac. Dok u staroj jezgri, s lijeve strane mosta, predlažem Hotel i restoran Konak koji ima stolove pokraj same rijeke, s pogledom na Ćupriju.

Zavičajni Muzej

Odmah kraj Hotela Konak, nalazi se Zavičajni Muzej u sklopu kojeg imate stalnu etnografsku postavu, galerijski prostor, arheološke i zavičajne zbirke te rodnu kuću Zulfikara Zuke Džumhura.

Gradska Džamija Konjic

Šetnjicom uz Neretvu desnim, novim dijelom grada proći ćete Trg državnosti i doći do Gradske Džamije Konjic. Ovu četvrt su zaista impresivno uredili pa ćete tu naći i igralište za djecu i street workout park.

Crkva svetog Ivana Krstitelja

U novom dijelu grada nalazi se i Crkva svetog Ivana Krstitelja koja uz Franjevački samostan i tri pomoćna objekta čini Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.
Preko puta crkve svratite na sladoled ili kolač u odličnu slastičarnu Dnevni boravak.

Titov bunker, atomsko sklonište / ARK D-0

Otprilike 15 minuta vožnje od centra grada nalazi se najstrože čuvana tajna Konjica, Titov bunker, atomsko sklonište, ARK D-0. Treći najskuplji Titov projekt, uz luku Lora u Splitu i aerodrom Željava, a za čiju je izgradnju bilo potrebno čak 4,6 milijardi američkih dolara građen 26 godina u potpunoj tajnosti.

Znači, toliko u tajnosti da ni stanovnici Konjica, ni ljudi koji su ga gradili nisu znali da se bunker gradi. Kako je to moguće? Da bi saznali morat ćete se uputiti u Konjic, uzeti turu i čuti iz prve ruke. Pisali su već neki bloggeri o njemu, ja ne želim. Ostavljam vam samo slike i pozivam vas da doživite sami.

Za vrijeme našeg putovanja, posjeta je bila moguća isključivo rezerviranjem ture preko agencije, najkasnije dan ranije. Ulaz u bunker smo platili 20 KM (10 EUR), što uključuje turu od cca. 2 sata i pratnju službenog vodiča koji vam sve lijepo ispriča. U jednoj turi može biti max. 15 ljudi, a ture su samo 3 puta dnevno pa vodite računa da rezervirate na vrijeme, pogotovo ako vas je više u grupi.

Rafting centar Dzajica buk

Ako ste željni avanture i adrenalina, nastavite od bunkera istom cestom i doći ćete doRafting centar Džajića bukkoji nudi rafting na Neretvi dug 18 km. Ako ipak niste avanturista, ispred objekta centra tzv. Noine arke možete promatrati brzace, pridružiti će vam se divlje patke i žabe, a postoji i mjesto predviđeno za roštilj i okupljanje prijatelja.

Mnoge druge aktivnosti također možete organizirati u Konjicu: kanuing, kanjoning, planinarske ture, brdsko – biciklističke i jeep ture. Mi čekamo da Oliver još malo naraste, a vi u međuvremenu sami istražite što vam se od navedenog čini najzanimljivije.

Jablaničko jezero

Na putu od Konjica do Jablanice smješteno je Jablaničko jezero. Ovo umjetno akumulacijsko jezero omiljena je ljetna destinacija domaćih i stranih turista. Najpoznatije plaže su Ćelebićima i Peta u mjestu Paprasko, a većina ih ima igrališta za djecu, ponudu kanua, pedalina, brodova i splavova.  

Splavarenje je najpopularnija aktivnost na Jablaničkom jezeru pa probajte organizirati turu ako uspijete. Nama se, krajem rujna, jezero već povuklo pa nismo bili te sreće. Kad sam već to spomenula, Jablaničko jezero se povlači pa ako se približavate obali pazite na pukotine u tlu i velike blatnjave površine u koje vam može propasti noga.

Dobro otvorite oči i uživajte u velikom i malom životinjskom svijetu, a okrijepite se u jednom od restorana uz jezero. Mi smo se odlučili za Restoran Orahovica i nismo požalili. Osim odlične hrane, imaju igralište za djecu, splavove i dobar prilaz jezeru.

Jablanica

Ako prolazite kroz Jablanicu, po dolasku ili odlasku iz Konjica, preporučujemo da posjetite Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi i Most na Neretvi.

Planirajte dolazak u vrijeme ručka jer i ovdje se odlično jede. Mi vjerski stajemo u Restoran Zdrava voda koji ima i jezero s ribama posebno interesantno djeci.

Boračko jezero

Mi nažalost nismo stigli vidjeti Boračko jezero koje slovi kao jedno od najljepših prirodnih jezera Bosne i Hercegovine. Na našem popisu stoji da moramo posjetiti eko selo, uređene plaže i dobre restorane, slično kao i na Jablaničkom jezeru. Ako vi stignete posjetiti javite nam koje je bolje.

Planinsko selo Lukomir

Još jedna lokacija koja nam je ostala na popisu je prelijepo i gotovo napušteno Planinsko selo Lukomir. Do ovog sela, zbog nepristupačnog terena, preporuča se doći jeep i biciklističkom turom.

Park prirode Blidinje

Putem od/do Konjica možete planirati kratki odmor u Parku prirode Blidinje. Nezaobilazne atrakcije Parka su: Blidinjsko jezero, franjevački samostan u mjestu Masna Luka, stećci na Dugom polju i grob Dive Grabovčeve. Ako odlučite prenoćiti i planinariti u Parku, Hajdučka vrata su must see.

Buško jezero

Jedno od najvećih akumulacijskih jezera u Europi prva je točka puta na kojoj možete stati ako idete iz Splita, ili zadnja ako se vraćate.

Mostar

Po povratku iz Konjica odlučili smo ići cestom uz prekrasnu Neretvu do Mostara. Nije bila pametna ideja ići ljeti u Mostar i savjetujem da ga izbjegnete ako vidite na prognozi više od 33 stupnja. Kažem vam – kamen gori, duša ti gori. Savjetovala sam i Adrijani pa su Kruzovi ipak otišli, a ovdje možete pročitati što su vidjeli u Mostaru i jel im gorila duša -> LINK.

U okolici Mostara zaista ima pregršt svari za vidjeti i sve će vas dojmiti. Počitelj, Green Park Žitomislić, Vrelo Bune i Blagaj Tekija, Bunski kanal, vodopad Kravica, vodopad Koćuša i većinu je Adrijana jako dobro popisala u svom blogu pa da se ne ponavljam kod nje se možete inspirirati svježim informacijama. One koje nije popisala ona i naše iskustvo složim u nekom novom blogu, radnog naziva “Putevima Hercegovine”. 😁

I za kraj, na vašem road tripu možete ići preko Međugorja ili Imotskog, koji vam mogu biti prva ili zadnja stanica. Još nekoliko usputnih lokacija možete pronaći i u blogu Dalmatia, a o jezerima koje Imotski skriva pisala sam OVDJE.

Nadamo se skorom ponovnom putu u Hercegovinu pa da napokon složim i taj blog „Putevima Hercegovine“. Do tad, pratite nas na Instagramu gdje svakodnevno dijelimo naše priče.

Leave a comment