Kako (i zašto) posjetiti Avanturistički park Peć Mlini i Vodopad Koćuša

Ako vam se čini da ste sve u okolici Splita već obišli vrijeme je da krenete istraživati atrakcije Bosne i Hercegovine. Iako je danas teško bez osnova metereologije, provjerite vremensku prognozu prije polaska i zaputite se u općinu Grude. Kraj mjesta Drinovci, na samo sat ipo vremena vožnje dočekat će vas niz turističkih i prirodnih atrakcija idealnih za jednodnevni izlet.

Jednodnevni izlet s djecom iz Splita u Hercegovinu

1. Jezero Krenica
2. Ravlića Pećina
3. Avanturistički park Peć Mlini
4. Izvor Klokun
5. Vodopad Koćuša
* ako imate vremena dodajte ovom popisu i okolicu Imotskog

Važna napomena: Ako idete autom iz Splita navigacija vam nije prijatelj jer vas vodi na do pograničnog prijelaza koji je samo za lokalno stanovništvo.

U navigaciju stavite prvo odredište granični prijelaz Vinjani Donji: https://goo.gl/maps/EZkQWKH4cbHG7HYT8

Zatim, drugo odredište Avanturistički park Peć Mlini: https://goo.gl/maps/wXQapafvM9aw1akg7

Ili pratite ovu Google Maps uputu (nadam se da radi) -> upute.

Kad prođete granicu imate i znakove za Avanturistički park Peć Mlini koje možete pratiti. Niže ću navesti sve lokacije kako se pojavljuju od granice s BiH do Vodopada Koćuša.

1. JEZERO KRENICA

Nakon granice prva atrakcija je Jezero Krenica. Smatraju ga jednim od najljepših jezera u ovom dijelu BiH, a dubinu mu još nisu uspjeli odrediti. Mi smo krenuli nešto kasnije pa smo ga ovaj put zaobišli, ali čitala sam da je odlično mjesto za izlet pa nam ostaje na popisu za sljedeći put.

2. RAVLIĆA PEĆINA

Foto by: ana.in.photoland

Nastavite pratiti upute i nakon jednog zavoja na lijevoj strani će se ukazati Ravlića pećina. Cijena ulaznice za odrasle je 5KM (20 HRK) i 2KM (8 HRK) za djecu 7-18 godina. Plaćanje je isključivo u gotovini, a radno vrijeme je svakim danom od 9:00 do 19:00 sati.

Dužina istraženog i osvjetljenog dijela pećine iznosi 145 metara pa vam za obilazak treba 15-20 minuta. Pećina je duboka 20 metara pa je temperatura stalno 15ak stupnjeva. Nije hladno, al isto ponesite neki dugi rukav.

Ako dolazite s malim bebama, u prvom dijelu se može kolicima dok ćete ih u drugom morati nositi, i to stepenicama i kroz kamenjar, pa radije birajte nosiljku.

3. AVANTURISTIČKI PARK PEĆ MLINI

Ispod Ravlića Pećine nalazi se šetnica, izvorište rijeke Tihaljine i penjalište Avanturistički park Peć Mlini. Ulaz na šetnicu do izvora je besplatan, a avanturistička infrastruktura se plaća i dostupna je isključivo uz prethodnu najavu.

Ako ste punoljetni, za 50KM (200 HRK) moći ćete iskusiti najduži ZipLine u Bosni i Hercegovini, Via Ferratu za 20KM (80 HRK) i slobodno penjanje za 20 KM (80 HRK). Za dodatne informacije obratite se Avanturistički park Peć Mlini na društvenim mrežama. Zaista brzo odgovaraju.

Šetnica i izvorište su prekrasno uređeni, a ako dolazite s malom djecom opet preporučam nosiljku. Mjesto je idealno za piknik, druženje i kratku šetnju do izvora. Obucite prikladnu obuću ako želite istraživati van zadane staze.

Ponesite uspomene i sav otpad sa sobom. 🙂

4.  IZVOR KLOKUN

Na putu prema Vodopadu Koćuša, koji nam je sljedeći na ruti nalazi se izvor Klokun. Čitala sam da ljeti može presušiti pa da je nabolje doći u proljeće jer je i dobro mjesto za roštiljanje, opuštanje i uživanje. Ideja je bila da ipak stanemo, al u praksi nije zaživila.

U Google Maps stavite ovo odredište -> link.

5. VODOPAD KOĆUŠA

Vodopad Koćuša, dug 50 i visine 5 metara, prirodni je biser Hercegovine. Do vodopada pratite ovu Google Maps lokaciju link i dovest će vas na veliki parking. Ulaz je besplatan.

Nakon što ste se fotografirali na plaži ispred vodopada možete sjesti na klupice i uživati u pogledu. Neki od naših su, uz zvukove prirode, i odspavali. Imate patkice i ribice, kao i dječje igralište gdje će najmanji uživati.

Odmah na vodopadu nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata koji nude hranu i piće. Cijene su pristojne, a možete platiti karticama i kunama. Mi smo isprobali restoran Prirodni vodeni park “Koćuša“, koji ima naše preporuke.

Za kraj, u Split smo se vraćali preko Vrgorca i graničnog prijelaza Orah. Ako krećete iz ovog smjera, istu ovu rutu možete napraviti i u obrnuto: Vodopad, Izvor, Izletište, Pećina, Jezero.

Ovo područje također možete obići biciklom, jer kroz općinu Grude imate 122,1 km biciklističke rute.

Ako imate vremena dodajte ovom popisu i okolicu Imotskog.

Imotski slikoviti gradić na brežuljku dom je ne jednog, već dva impresivna jezera – Modrog i Crvenog. Oba jezera možete istražiti sa nekoliko strana i mi vam preporučamo da to učinite jer su pogledi svugdje drukčiji i nevjerojatni. Modro jezero je pristupačnije jer imate stazu koja vodi od parkinga do samog dna, dok Crveno jezero možete vidjeti samo sa litice.

Osim jezera, također možete posjetiti tvrđavu Topana (na stijeni iznad Modrog jezera), Zeleno jezero, šetati uz rijeku Vrljiku, jezero Galipovac i Prloško blato koje oduzima dah. Sve ove lokacije možete pronaći u starijim blogovima koje sam još pisala na engleskom:

IMOTSKI

DALMATIA INLAND

Ako mislite da smo nešto u okolici propustili, javite nam i rado ćemo dodati na popis pa istražiti prvom sljedećom prilikom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s