Kako organizirati jednodnevni izlet na Vransko jezero?

Najveće i jedno od najljepših prirodnih jezera u Hrvatskoj, Vransko jezero nalazi se između Pirovca i Pakoštana i odlična je lokacija za jednodnevni izlet ili stanica za pauzu ako ste na putu.

U ovom blogu možete pročitati gdje gledati ptice u Crkvinama, što ima u Maškovića Hanu, kako doći do vidikovca Kamenjak i čime iz luke Prosika do poluotoka Babin škoj.

Po povratku iz Like u kolovozu 2022. odlučili smo napraviti pauzu na putu u Parku prirode Vransko jezero. Cijela ruta koju opisujem u ovom blogu nam je ispala pun pogodak i zapravo bi je preporučila i svima koji planiraju jednodnevni izlet iz kojeg god smjera dolazili.

Jednodnevni izleti s djecom

U Park prirode Vransko jezero možete ući bilo gdje, ali postoje tri službena ulaza: Crkvine, Kamenjak i Prosika gdje su glavne atrakcije i gdje je obaveza kupnja ulaznice.

Ista ulaznica vrijedi za cijeli Park, a cijena je 30 kn za odrasle. Djeca do 7 godina ne plaćaju ulaznice, a ona od 7 godina do 18 godina plaćaju 15kn.

Platiti se može samo gotovinom, a cjenik s ulaznicama, uslugama i programima možete pronaći na njihovoj web stranici.

CRKVINE

S obzirom na to da smo dolazili sa sjevera i išli prema jugu, odluka je pala da nam prva stanica bude ornitološki rezervat, Crkvine.

To je glavna lokacija za promatranje ptica tzv. bird-watching. Ako ga imate, za potpuni doživljaj ponesite dalekozor ili za 20 kn iznajmite jedan u info centru.

Ptice su najaktivnije u ranim jutarnjim satima ili prije zalaska sunca pa je to bio još jedan razlog da krenemo s ovom lokacijom prvom. Nažalost, osim mnoštva galeba i dva labuda, nismo vidjeli najpoznatije ptice Parka, vranca i čaplju dangubu. Najam dalekozora svejedno je bila odlična odluka jer smo promatrali ptice, vretence i kukce unutar guste trske u njihovom prirodnom okruženju.

Možete uzeti i vodiča da vas provede kroz rezervat i pomogne vam pronaći ptice, kao i tragove njihove prisutnosti poput gnijezda, perja i sl., koje sami možda ne biste zamijetili.

U blizini Crkvina nalazi se i Adrenalinski park prikladan za djecu od navršenih 7 godina te minimalne visine 140 cm, koji se dodatno naplaćuje. Ulaznica je 60 kn i uključuje korištenje 2 staze adrenalinskog parka (staza 2 m visine i 3 m visine).

MAŠKOVIĆA HAN

Na putu prema vidikovcu Kamenjak stali smo u Maškovića han, gostionicu iz turske vladavine u kojoj se danas nalazi hotel, restoran i mali muzej.

Ako ste svratili u Adrenalinski park sigurno ćete biti gladni pa svratite na ručak, svi hvale kuhinju restorana. Mi smo svratili u muzej i doslovno protrčali dvorištem, izgubili 20 minuta te nastavili naš put prema vidikovcu.

Odmah preko puta hana nalaze se i ruševine Starog grada Vrana.

KAMENJAK

Ako ste s djecom nemojte stati odmah na prvi parking već produžite do ulaza na vidikovac gdje imate još jedan parking.

Osim dvije odlične lokacije za panoramsku fotografiju na vidikovcu ćete pronaći malu crkvicu sa špiljom i kamene kućice gdje je smještena kušaona. Ovdje možete kušati domaće vino, suhomesnate delicije, sireve, maslinovo ulje i domaće rakije.

BICIKLISTIČKE STAZE

Od Kamenjaka do luke Prosika GPS nas je vodio biciklističkom stazom oko jezera pa pripazite koju cestu odabirete ako niste spremni na ovu avanturu. Cesta je široka i u dovoljno dobrom stanju za automobile, ipak idealna za bicikle. U Parku postoji nekoliko staza, a ako nemate svoj bicikl možete ga unajmiti na info punktovima Prosika i Crkvine.

Više o biciklističkim stazama u Parku saznajte na njihovoj web stranici.

PROSIKA

Na jugu se nalazi treći službeni ulaz u Park – luka Prosika. Osim male lučice ovdje se nalazi još jedna promatračnica za ptice s koje se pruža pogled na cijelo jezero, Jugovir i poluotok Babin škoj. Za obilazak ovih lokacija predlažem bicikle ili kajak koje možete iznajmit na infopunktu u luci. U ponudi imaju jednosjede, dvosjede te kajake za ribolov, a možete ih unajmiti već od 35kn/sat.

Za ovu jednodnevnu avanturu ne zaboravite ponijeti puno vode, nešto hrane te zaštitu od sunca i komaraca. Imajte na umu da je ovo zaštićeno područje pa tako ponesite sav otpad sa sobom, ne gnjavite životinje i ne berite ni biljke ni brigu.

Reels izleta pogledajte na našem Instagramu.

Leave a comment