Dvorci i vodopadi na Uni u okolici Bihaća

Nakon što su pročitali naš blog iz Like, Dino i Sanja vlasnici Ville Lana iz Bihaća pozvali su nas da budemo njihovi gosti i istražimo okolicu Bihaća na isti način. Takve ponude ne odbijamo.

Gdje otići s djecom na vikend?

Ako ste već bili u ovim krajevima onda znate da su ovdje ljudi otvoreni, susretljivi i gostoljubivi. Takvi su vam Dino i Sanja, a njihova kućica u Račiću na Uni je idealan odabir za obitelj s djecom ili parove koji s romantikom kombiniraju aktivnosti u prirodi. Villa Lana na prizemlju ima kuhinju, kupaonicu i kauč na razvlačenje, dok je cijeli prvi kat zapravo spavaća soba s 1 bračnim i 2 single kreveta te može smjestiti maksimalno 5 ljudi.  Kuća se nalazi u prekrasnoj prirodi, a s balkona spavaće sobe vidite rijeku Unu. Ispred kuće je livada, odnosno igralište za djecu i parking.

Villu Lana možete rezervirati putem Boking-a i Airbnb-a.

Osim što u neposrednoj blizini Ville Lana možete pronaći staze za pješačenje i bicikliranje te Japodske otoke te Dvoslap i Troslap, u ovom blogu zapisala sam atrakcije, prirodne ljepote i kulturne znamenitosti koje vrijedi posjetiti u okolici Bihaća.

  1. Nacionalni park Una
  2. Kostelski buk
  3. Dvorac Stari grad Ostrožac
  4. Dvorac Stari grad Sokolac
  5. Japodski otoci
  6. Grad Bihać

1. NACIONALNI PARK UNA

Između Bihaća i Drvara prostiru se livade, šume i rijeke Nacionalnog parka Una. Postoji 6 ulaza u NP Una i nisu svi ulazi predviđeni za automobile. Mi smo obilazili one koji jesu, ako ste planinar ili biciklist bacite pogled na ostale ulaze u NP.

Štrbački buk

Ako dolazite automobilom i želite vidjeti Štrbački buk onda je za vas Ulaz br.3 – Ćelije. Ulaz je smješten u blizini naselja Orašac. Lokaciju s ovog linka ubacite u Google Maps i putem pratite drvene znakove na cesti. Nemojte pratit lokaciju Štrbački buk jer vas ona vodi na hrvatsku stranu slapa gdje ga zapravo i ne možete vidjeti. Također, ako ne želite milijunske račune za mobitel, ugasite data podatke dok ste u BiH.

Savjet: dok ste na WiFi mreži Ville Lana ubacite sve lokacije koje želite posjetiti u Google Maps (npr. Villa Lana – Štrbački buk – Martin Brod – Villa Lana) i kliknite odmah KRENI. Google će zapamtiti tu rutu i voditi vas njom, bez obzira što ćete ostati bez signala. Nemojte izlaziti iz aplikacije i bit će s vama cijeli dan. Ako skrenete s puta, uvijek će vas vraćati na istu rutu koju je zapamtio i dovesti kući.

Ako slučajno izađete iz aplikacije ili zbog nečeg trećeg ruta nestane, koristite unutarnji kompas i pitajte ljude na putu. Zaista su svi vrlo susretljivi i spremni pomoći.

Uglavnom, nakon što dođete u mjesto Orašac, vrlo brzo ćete se naći na makadamskom putu koji vodi do vrha slapa. Na toj cesti je ulaz Ćelije gdje ćete platiti ulaznicu u NP. Cijena ulaznice je 7KM po odrasloj osobi, djeca od 7 do 14 godina platiti će 5KM, a umirovljenici 2KM. Ostale cijene pronađite na njihovom webu.

Štrbački buk je, opravdano, simbol Nacionalnog parka Una. Slapovi visine 24,5 metra i širine 40 metara najviši su i najspektakularniji dio smaragdne rijeke Une. Područje oko vo dopada je odlično uređeno sa stolovima i klupama za piknik te dječjim igralištem. Drvena staza vodi vas na najbolje točke s kojih se vidi slap, a putem možete ponešto naučiti u pomoć edukativnih ploča.

Ako imate sreće vidjeti ćete raftere koji skaču s vrha slapa, a ako imate želju za avanturom na Uni možete biti i jedan od njih. Javite se jednoj od agencija i rezervirajte svoje mjesto u čamcu.

Stari grad Orašac

Po povratku u Orašac, svratite do ruševina dvorca Starog grada na vrhu brda. Od svega se najbolje očuvala kula.

Kulen Vakuf

Stanite nešto pojesti u Kulen Vakufu, najvećem mjestu u NP Una. Nama su predložili da sjednemo u restoran Havala, al kako je Oliver zaspao u vožnji nastavili smo dalje i preskočili Kulen Vakuf ovaj put.

I ovdje ćete na vrhu brda pronaći dvorac, Stari Grad Ostrovica.

Martin Brod

Do ovog ulaza vodi vas cesta koja je na dijelovima asfaltirana, dijelom makadamska. Proći ćete kroz mala sela, zasigurno se susresti s pokojom ovčicom i ugledati veličanstvenu feratu s desne strane.

Ovdje je ulaz besplatan, a dolazi se da bi vidjeli Milančev buk – kompleks slapova i kaskada.

Mi smo, na kraju, ovdje ručali. Konoba Zora ima naše preporuke. Ne očekujte ništa fancy, već divne vlasnike i pastrvu koja dolazi direktno iz rijeke do vašeg tanjura, i koja je za prste polizat.

2. KOSTELSKI BUK

Još jedan vodopad na Uni koji ne smijete zaobići nalazi se u naselju Kostela pa se i zove Kostelski buk. Mi smo se ovdje našli u vrijeme ručka pa smo sjeli u restoran Kostelski buk. Osim u izvrsnoj hrani uživali smo u pogledu na vodopade, a Oliver je bio oduševljen otočićem koji je imao dječje igralište, ljuljačke, plažu i naravno guske.

3. DVORAC STARI GRAD OSTROŽAC

Nakon posjeta Kostelima, nastavite voziti prema unutrašnjosti i skrenite lijevo prema Cazinu. Na vrhu brda dočekati će vas Stari grad Ostrožac i Dvorac Lothara Von Berksa. Dvorac koji je izgrađen još 1286. godine vidljivo je nadograđivan za obitelj Berks.
Ulaznica za odrasle 4 KM, djecu 2KM
,

Odmah na ulazu pronaći ćete veliku livadu s topom, dječjim igralištem i zanimljivim skulpturama.

Šteta što unutrašnjost Dvorca Berks nije bolje uređena, pogotovo kad se ulaznica plaća. Mi smo se odvažili i istražili Dvorac iako stoji znak „opasnost od urušavanja“. Također, popeli smo se na zidine i prošetali, iako nema nikakve ograde.

4. STARI GRAD SOKOLAC

Još jedan ruševni dvorac i meni možda najdraži od svih koje sam nabrojala. Google Maps će vas dovesti u njegovo podnožje, kod Džamije Sokolac, pa produžite dalje. Skrenite desno kod crvenog znaka na kojem piše Debeljača i pratite jednotračnu cestu sve do ulaza u Dvorac.

Do Dvorca možete doći i planinarskom stazom, čak i navečer jer je osvjetljena, a ulaz besplatan.
Za one željne aktivnog odmora, podno dvorca postoje linije za slobodno penjanje.

Popnite se na vrh kule, nećete požaliti. S vrha se pruža najbolji pogled na Bihać. Nedostaje pokoja stepenica na ulazu, ali srećom su u kuli sve kamene stepenice na broju.

5. JAPODSKI OTOCI

Nekoliko minuta šetnje od Ville Lana nalazi se Dvoslap i Troslap na Uni, a zatim naselje Japodski otoci koji iz zraka izgledaju kao srce. Otočići su povezani mostovima, a na njima se nalazi kompleks u kojem možete pronaći smještaj, restoran, životinje, igralište za djecu i lađe za vožnju Unom. Nisam sigurna zatvaraju li nakon ljetne sezone pa provjerite prije nego krenete u tom smjeru.

6. GRAD BIHAĆ

Mi smo imali sreću pa smo došli u grad na Trahanijadu, tradicionalnom događaju na Gelenderima na kojem se kuha Trahana – tradicionalna juha. Glazba je svirala i svi su bili odlično raspoloženi.

U obilazak smo krenuli upravo od Glendera gdje su izvješeni kišobrani pa prema Spomeniku oslobođenja Bihaća.

Kapetanova kula, Bihaćki sarkofag i Crkva sv. Ante Padovanskog nalaze se odmah jedna do druge. U Kapetanovoj kuli postoji muzej, koji nam je nažalost bio zatvoren.

Prošetali smo centrom grada do Džamije Fethija pa se spustili na Gradska otoka do skulpture Djevojka s Une, koja je simbol grada. Gradska otoka, otočići spojeni mostovima, se upravo preuređuje pa će uskoro biti još zanimljivija atrakcija.

Prošetajte se Gradskim parkom i pređite preko mosta na Uni. Nemojte zaboraviti ponijeti nešto hrane za patkice koje se brčkaju uz šetnicu.

Ako imate vremena posjetite Muzej AVNOJ-a. Radno vrijeme i cijenu ulaznica pronađite na njihovom webu.

Na izlazu iz grada, na brežuljku Garavice nalazi se Spomen-park Garavice, kompleks od petnaest jednakih kamenih skulptura.

Po povratku u Villu Lana, ručajte u odličnom restoranu River Dock smješten u naselju Pritoka. Restoran ima odlično dječje igralište, a nude i iskustvo ručka na lađi.

Villa Lana i Bihać su zapravo jako blizu Plitvičkih jezera pa možete i do njih svratiti, kao i do aerodroma Željava, Ranča Jelena i ostalih atrakcija tog područja o kojima sam već pisala -> OVDJE.

Puno hvala Dinu i Sanji na ovom neprocjenjivom iskustvu. Nadamo se da ćete i vi istražiti ovo prekrasno područje jednom i biti gosti u njihovoj Villi Lana.

Ako vam naši savjeti pomognu u organizaciji puta, ne zaboravite nas označiti na vašim pričama i zapratiti na Instagramu. Hvala ❤

Leave a comment